Ten tradycyjny napój, stworzony z najwyższej jakości miodu wielokwiatowego i octów jabłkowego, wiśniowego, jeżynowego to prawdziwa skarbnica zdrowia. Nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza „Oxy”- ocet i „mel/méli” – miód.
Jak powstaje nasz oxymel?
Własnej produkcji octy - z wyselekcjonowanych owoców pochodzących z naszych zaprzyjaźnionych sadów, zapylanych przez nasze pszczoły.
Warzywa – tutaj też prowadzimy selekcję i nabywamy je od lokalnych rolników, którzy gwarantują jakość produktu, a których uprawę widzimy jeżdżąc na pasieki.
Składniki łączymy i macerujemy warzywa w occie minimum 5 tygodni.
Następnie cedzimy i dodajemy:
Miód wielokwiatowy – tylko najwyższej jakości oczywiście z naszych pasiek.
Całość rozlewamy do butelek i szczelnie zamykamy aby wywar dalej pracował ale już w buteleczce.
Jakie są korzyści zdrowotne picia oxymelu?
Jak pić oksymel?
Oksymel można pić samodzielnie, rozcieńczony wodą lub dodać go do ulubionych napojów. Świetnie smakuje również jako dodatek do sałatek, sosów, marynat czy deserów.
Dziękujemy za opinię!
Zostanie opublikowana na stronie niezwłocznie po zaakceptowaniu jej przez administratora