Miód gryczany to jeden z najcenniejszych i najbardziej aromatycznych miodów naturalnych. Charakteryzuje się ciemną barwą – od głębokiego brązu po prawie czarny odcień – oraz intensywnym, wyrazistym smakiem z nutą ostrości. Jego zapach jest wyjątkowy, lekko ziołowy i przypomina aromat kwiatów gryki. To miód szczególnie ceniony przez osoby dbające o zdrowie oraz smakoszy ceniących produkty premium prosto z pasieki.
Miód gryczany uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów miodu. Zawiera naturalne enzymy, antocyjany, aminokwasy oraz liczne mikroelementy, takie jak magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk oraz selen. Dzięki dużej zawartości rutyny wspiera przyswajanie witaminy C, wzmacnia naczynia krwionośne i wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca.
Miód gryczany:
To naturalny antyoksydant, który pomaga zwalczać wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia organizmu.
Smak miodu gryczanego jest intensywny, lekko pikantny, z wyczuwalnym ziołowym aromatem. Doskonale sprawdza się:
Świetnie komponuje się z cytryną, imbirem, kurkumą oraz cynamonem.
Miód gryczany krystalizuje dość szybko, przyjmując grudkowatą, czasem kremową konsystencję. Jest to naturalny proces świadczący o jego najwyższej jakości. Aby przywrócić płynną formę, wystarczy delikatnie podgrzać słoik w kąpieli wodnej (maks. 40°C).
Przechowuj miód w szczelnym słoiku, w suchym i ciemnym miejscu. Unikaj ekspozycji na wysoką temperaturę, aby zachować jego wartości odżywcze.
Gramatury i opakowanie
Szkło 250g / 500 g / 950g. zakrętka metalowa.
Dziękujemy za opinię!
Zostanie opublikowana na stronie niezwłocznie po zaakceptowaniu jej przez administratora