Charakterystyka miodu rzepakowego
- Smak: Delikatny, bardzo słodki.
- Aromat: Subtelny, łagodnie kwiatowy, niedominujący.
- Kolor: W stanie płynnym słomkowy, po skrystalizowaniu mlecznobiały lub ecru.
- Konsystencja: różna w zależności od sposobu przygotowania. Miód kremowany: miękki, puszysty, łatwy do rozsmarowania; miód naturalnie skrystalizowany: zwarty, smalcowaty, drobnoziarnisty.
Właściwości miodu rzepakowego
- Dodaje energii i regeneruje organizm: zawiera łatwo przyswajalne cukry proste, glukozę i fruktozę, dzięki czemu dodaje nam energii, odżywia i wzmacnia w stanach przemęczenia fizycznego i umysłowego.
- Wzmacnia serce i siłę jego skurczu oraz rozszerza naczynia wieńcowe, dzięki czemu serce jest lepiej zaopatrzone w tlen i składniki odżywcze.
- Usuwa wodę z tkanek, zmniejszając obrzęki.
- Stabilizuje ciśnienie krwi i przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego.
- Ceniony w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych, zwiększa zdolność detoksykacji wątroby.
- Pomocny w schorzeniach nerek i układu moczowego, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
- Wspiera odporność: Zawarte w miodzie rzepakowym witaminy, minerały i przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcjami.
- Wspomaga gojenie ran: Stosowany zewnętrznie przy oparzeniach, zapobiega tworzeniu się pęcherzy i przyspiesza gojenie ran.
Zastosowanie miodu rzepakowego:
Miód rzepakowy można stosować na wiele sposobów:
- Jako dodatek do ciepłych i zimnych napojów: z uwagi na delikatny, niedominujący aromat, miód rzepakowy doskonale sprawdza się w roli słodzika do kawy, herbat odmianowych i ziołowych oraz innych napojów.
- Do słodzenia potraw: Można nim słodzić jogurty, koktajle owocowe, płatki śniadaniowe, owsiankę oraz wszelkie wypieki.
- W kosmetyce: Miód rzepakowy ma działanie przeciwzapalne i odżywcze, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów.
- W lecznictwie: Stosowany jest zewnętrznie w pielęgnacji ran i oparzeń, a wewnętrznie w problemach z sercem, wątrobą, przy spadku energii i w wielu innych dolegliwościach.
Nasz miód rzepakowy jest kremowany:
Co to oznacza?
Miód kremowany to nic innego jak czysty, naturalny miód, który został poddany specjalnemu procesowi powolnego mieszania, dzięki któremu zyskał jednolitą, kremową konsystencję, przypominającą puszystą śmietankę o perłowym połysku, zachowując jednocześnie swój smak i aromat.
Miód kremowany jest miękki, gładki, idealny do smarowania i łatwy do wydobycia ze słoiczka aż po samo dno.