Miód rzepakowy "Rzepakowy Jazz"
Miód rzepakowy, jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce, to prawdziwa skarbnica zdrowia i smaku. Powstaje z nektaru kwiatów rzepaku, które wiosną tworzą rozległe, jaskrawożółte łany na polach uprawnych.
Ten wyjątkowy miód charakteryzuje się jasną, prawie białą barwą, delikatnym smakiem oraz subtelnym, kwiatowym aromatem.
Dla jeszcze większej przyjemności smakowania, nasz miód rzepakowy jest kremowany, dzięki uzyskał konsystencję apetycznej, miękkiej śmietanki.
Wybierz wariant :
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Opis
Charakterystyka miodu rzepakowego
- Smak: Delikatny, bardzo słodki.
- Aromat: Subtelny, łagodnie kwiatowy, niedominujący.
- Kolor: W stanie płynnym słomkowy, po skrystalizowaniu mlecznobiały lub ecru.
- Konsystencja: różna w zależności od sposobu przygotowania. Miód kremowany: miękki, puszysty, łatwy do rozsmarowania; miód naturalnie skrystalizowany: zwarty, smalcowaty, drobnoziarnisty.
Właściwości miodu rzepakowego
- Dodaje energii i regeneruje organizm: zawiera łatwo przyswajalne cukry proste, glukozę i fruktozę, dzięki czemu dodaje nam energii, odżywia i wzmacnia w stanach przemęczenia fizycznego i umysłowego.
- Wzmacnia serce i siłę jego skurczu oraz rozszerza naczynia wieńcowe, dzięki czemu serce jest lepiej zaopatrzone w tlen i składniki odżywcze.
- Usuwa wodę z tkanek, zmniejszając obrzęki.
- Stabilizuje ciśnienie krwi i przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego.
- Ceniony w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych, zwiększa zdolność detoksykacji wątroby.
- Pomocny w schorzeniach nerek i układu moczowego, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
- Wspiera odporność: Zawarte w miodzie rzepakowym witaminy, minerały i przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcjami.
- Wspomaga gojenie ran: Stosowany zewnętrznie przy oparzeniach, zapobiega tworzeniu się pęcherzy i przyspiesza gojenie ran.
Zastosowanie miodu rzepakowego:
Miód rzepakowy można stosować na wiele sposobów:
- Jako dodatek do ciepłych i zimnych napojów: z uwagi na delikatny, niedominujący aromat, miód rzepakowy doskonale sprawdza się w roli słodzika do kawy, herbat odmianowych i ziołowych oraz innych napojów.
- Do słodzenia potraw: Można nim słodzić jogurty, koktajle owocowe, płatki śniadaniowe, owsiankę oraz wszelkie wypieki.
- W kosmetyce: Miód rzepakowy ma działanie przeciwzapalne i odżywcze, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów.
- W lecznictwie: Stosowany jest zewnętrznie w pielęgnacji ran i oparzeń, a wewnętrznie w problemach z sercem, wątrobą, przy spadku energii i w wielu innych dolegliwościach.
Nasz miód rzepakowy jest kremowany:
Co to oznacza?
Miód kremowany to nic innego jak czysty, naturalny miód, który został poddany specjalnemu procesowi powolnego mieszania, dzięki któremu zyskał jednolitą, kremową konsystencję, przypominającą puszystą śmietankę o perłowym połysku, zachowując jednocześnie swój smak i aromat.
Miód kremowany jest miękki, gładki, idealny do smarowania i łatwy do wydobycia ze słoiczka aż po samo dno.
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.